‘Engineers en ai-experts hebben wel echt een andere mindset’

Pieter Edelman
Leestijd: 7 minuten

Als businessdeveloper bij ASML wilde Albert van Breemen bewijzen dat kunstmatige intelligentie niks meer is dan een hype, maar het tegendeel bleek waar en hij raakte weer enthousiast over zijn oude passie. Sinds kort heeft hij zijn eigen bureau om ai-hulp te bieden aan bedrijven in de hightech, waar het onderwerp nog een beetje in de kinderschoenen staat.

Waar kunstmatige intelligentie de afgelopen jaren diep is doorgedrongen in gebieden uiteenlopend van smartphoneapps tot het dagelijkse bankverkeer, zijn we in de hightech systemen en machines nog wat conservatiever. Maar het zit er wel degelijk aan te komen, denkt Albert van Breemen, die bedrijven adviseert over het gebruik van ai in hightech systemen.

Eigenlijk vindt Van Breemen het wel logisch dat het wat langer duurt, want als je goed kijkt, blijken hightech systemen eigenlijk van een heel andere klasse te zijn dan de gevestigde toepassingen. ‘Die eerste golf van ai-toepassingen draaiden om gegevens in databases. Die zijn vaak heel goed gestructureerd. Maar in die tweede golf die er nu aan zit te komen, wordt ai toegepast op sensordata. De algoritmes zijn weliswaar vergelijkbaar, maar data uit sensoren heeft een fysieke betekenis en er zit ruis op; dat maakt het heel anders’, legt Van Breemen uit.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.