Energiezuinige ai-chip Imec laat drones sneller denken

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Steeds vaker wordt kunstmatige intelligentie gebruikt in alledaagse toepassingen. Traditionele ai-modellen kosten echter nog steeds veel energie en rekenkracht. Onlangs maakte Federico Corradi, Senior Neuromorphic Researcher bij onderzoekscentrum Imec samen met onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) een doorbraak op dit gebied. Het team ontwikkelt speciale chips die de werking van de hersenen nabootsen en tot duizend keer efficiënter werken dan de huidige ai-netwerken. ‘Ze zijn ideaal voor toepassingen in de gezondheidszorg, smartphones en drones’, aldus Corradi.

Het menselijk brein: het is een zeer efficiënt systeem dat in realtime een enorme hoeveelheid informatie kan verwerken. Imec Holst Centre, een onafhankelijk onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, werkt nu aan een chip die dankbaar gebruikmaakt van de werking van de hersenen. De microchips bootsen nauwkeurig na hoe neuronen in de hersenen met elkaar samenwerken, informatie uitwisselen, voorspellingen doen en patronen herkennen. Deze nieuwe neurale netwerken worden spiking genoemd en vertegenwoordigen de meest bio-geïnspireerde generatie (de derde) van kunstmatige neurale netwerken. Het gebruik van de chip heeft veel voordelen: het verbruikt honderd keer minder energie dan traditionele implementaties waardoor batterijen lang meegaan en de chip werkt zonder vertraging, wat bijna ogenblikkelijke besluitvorming mogelijk maakt.

Wiskundige doorbraak

Samen met collega’s van het CWI kwam Corradi tot een wiskundige doorbraak die ervoor zorgde dat de techniek in een stroomversnelling terecht kwam. ‘De spiking neural network-techniek bestaat al langere tijd, maar we hebben een manier gevonden om het netwerk efficiënt en accuraat te kunnen trainen’, legt Corradi uit. ‘We maken daarbij gebruik van training by example. Hierdoor kan ai leren aan de hand van voorbeelden, door het zien van gebaren, spraak of radarbeelden.’ De nieuwe ontwikkeling zit hem niet zo zeer in de software, maar in de chips waarmee de kunstmatige intelligentie worden aangestuurd. ‘Het gaat om de fysieke berekeningen in de chip: deze zijn gebaseerd op hoe neuronen in de hersenen met elkaar in verbinding staan.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen