EMC-training voor mechanici slaat brug naar elektronica
‘In het productontwerp spelen vaak tegenstrijdige belangen, zoals oplossingen voor thermische en elektromagnetische problemen’, aldus Marcel van Doorn, competence manager van het Philips Elektromagnetisch Competence Center en docent bij The High Tech Institute.
‘Er moet een goede dialoog ontstaan tussen mechanica- en elektronicaontwerpers’, zegt Marcel van Doorn, competence manager van het Philips Elektromagnetisch Competence Center. In zijn rol bij het EMC-Center op de High Tech Campus in Eindhoven zag hij de afgelopen jaren de noodzaak toenemen om de kloof tussen deze twee disciplines te slechten. Mechanici en elektronici moeten elkaar beter leren begrijpen.
Van Doorn is docent van verschillende EMC-trainingen bij T2Prof, dat zijn trainingen via The High Tech Institute op de markt brengt. Hij vertaalde zijn ervaringen van de afgelopen jaren in een training waarin mechanici met de EMC-problematiek kennismaken. ‘De laatste jaren worden mechanische aspecten van een productontwerp steeds belangrijker om aan de internationale EMC-wetgeving van een product te voldoen’, motiveert hij zijn initiatief. ‘Dit komt vooral doordat elektrische systemen steeds complexer worden en de signaalfrequenties blijven toenemen.’
In het verleden waren voornamelijk de elektronicaontwerpers verantwoordelijk voor het EMC-ontwerp, maar nu de mechanica steeds belangrijker wordt, moeten mechanica- en elektronicaontwerpers meer met elkaar gaan praten, aldus Van Doorn. ‘Dus moeten zij elkaars taal leren spreken. Samen moeten ze ervoor zorgen dat hun eindproduct aan de wettelijke en wenselijke EMC-eisen voldoet, dat wil zeggen dat het storingsvrij in zijn gebruiksomgeving kan functioneren.’
De materie is niet triviaal want in het productontwerp spelen vaak tegenstrijdige belangen. Van Doorn: ‘De thermische experts zullen een metalen behuizing graag zo open mogelijk willen houden voor een goede koeling. De EMC-expert geeft echter de voorkeur aan een volledig dichte afscherming. Die spagaat behandelen we in de cursus uitgebreid.’
Op dit moment bestaan er wel algemene EMC-cursussen, waaraan zowel elektronica- als mechanicaontwerpers kunnen deelnemen. Daarbij ligt de focus toch vooral op de elektrische aspecten. Mechanici haken dan al snel af. Er is steeds meer behoefte aan een EMC-cursus die is toegespitst op mechanici en waarbij de elektrische aspecten op een heel eenvoudige manier worden behandeld.
Marcel van Doorn heeft inmiddels ruim 25 jaar ervaring met de problematiek. Tijdens zijn loopbaan binnen Philips deed hij kennis en ervaring op in EMC-management, EMC-standaardisatie, EMC-research, EMC-ontwerp, EMC-tests en EMC-consultancy. Hij combineert dat met een zeer brede productkennis, van minuscule IC-applicaties tot grote medische systemen.
Van Doorn vond het een uitdaging om een geheel nieuwe EMC-cursus voor mechanici te ontwikkelen. Hij vindt het belangrijk dat theoretische principes worden behandeld aan de hand van praktische demo’s. Zijn nieuwe cursus doorspekt hij dan ook met praktijkvoorbeelden en demonstraties van mechanische problemen die in de praktijk kunnen optreden. ‘Op deze manier beklijft de lesstof het beste’, zegt Van Doorn. Cursisten krijgen ruimschoots de gelegenheid om hun eigen EMC-problemen aan Van Doorn voor te leggen en te bespreken. ‘De cursisten leren mechanische EMC-ontwerptechnieken die ze tijdens alle fases van het productcreatieproces kunnen toepassen en waarmee hun producten snel aan de wettelijke EMC-eisen kunnen voldoen. Hiermee worden dure lastminuteoplossingen en een vertraagde marktintroductie voorkomen’, aldus Van Doorn.
De eendaagse cursus ‘EMC Course for mechanical engineers’ van The High Tech Institute is bestemd voor mechanicaontwerpers, installateurs, architecten en projectleiders. Ook elektronicaontwerpers die meer willen weten van de mechanische EMC-ontwerpregels zijn welkom.