Emc-kennis ondervangt problemen in motionsystemen

Antoinette Brugman
Leestijd: 5 minuten

Ingewijden in electromagnetic compatibility (emc) kennen hem ongetwijfeld: Mart Coenen. Zijn ervaring in het vakgebied is te herleiden tot begin jaren tachtig, toen hij de eerste emc-training opzette bij Philips. Inmiddels heeft hij zijn sporen verdiend bij opdrachtgevers zoals de Rotterdamse haven en ASML en vertelt hij nog steeds met onverminderd enthousiasme over zijn specialisme. In april is Coenen een van de docenten bij de training ‘EMC for motion systems’ bij High Tech Institute.

Opgeleid als elektrotechnisch ingenieur startte Mart Coenen zijn werkzame leven bij het Natlab van Philips. ‘Er was destijds nog geen wet- en regelgeving op het gebied van emc, maar binnen Philips voelden ze wel aan dat het belangrijk was voor de medewerkers om hier gedegen kennis over te hebben. Samen met Jap Goedbloed mocht ik in 1981 de eerste emc-training opzetten. Het was in eerste instantie een interne training, maar al gauw werd het breder getrokken tot een landelijke cursus georganiseerd door Pato. Inmiddels is dit misschien wel de langstlopende cursus die zij aanbieden’, vertelt Coenen met gepaste trots. In 1988 raakte hij betrokken bij de internationale standaardisatie van emc. Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds actief binnen allerlei commissies die zich buigen over de wet- en regelgeving omtrent emc, esd en elektrische veiligheid.

Gedreven door het vele werk dat er lag bij kleinere opdrachtgevers, waar hij onder de vlag van Philips niet voor kon (mocht) werken, startte Coenen in 1994 zijn eigen onderneming EMCMCC. Zo werkte hij onder meer voor het Rotterdamse havenbedrijf, dat zich vanwege de vele stakingen genoodzaakt zag om zijn containeroverslagprocessen te automatiseren. Ook werkte hij vanuit zijn eigen bedrijf als consultant voor ASML, waar hij onder meer betrokken was bij het 450-mm-waferproject. ‘Bij verplaatsingen in het proces moest steeds vastgesteld worden wat de exacte plaats was van de wafer. Dit was moeilijk, omdat de verstoringen in het systeem zorgden voor meetfouten. In negen maanden tijd hebben we daarom een nieuw concept ontwikkeld, dat ook geïmplementeerd is. Mede hierdoor waren er minder verstoringen en was er dus minder rekenwerk nodig voor de precieze plaatsbepaling. Het fabricageproces van wafers kon daardoor opgeschaald worden van 200 naar 400 wafers per uur.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.