Ellis richt ai-onderzoeksunits op in Amsterdam, Delft en Leuven

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Het European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (Ellis) heeft de oprichting van de eerste zeventien units in tien Europese landen en Israël aangekondigd. De eenheden zijn gebouwd rond uitmuntende ai-onderzoekers en zijn toegespitst op de aanpak van fundamentele ai-uitdagingen met een focus op onderzoeksexcellentie en maatschappelijke impact. De locaties zijn onder meer Amsterdam, Delft en Leuven. De oprichting van de eenheden is een volgende stap in de realisatie van de Ellis-visie van een intergouvernementeel Europees ai-programma met meerdere instituten die multidisciplinair onderzoek uitvoeren op het gebied van machine learning en aanverwante gebieden.

Ellis is een pan-Europese inspanning om Europese excellentie in machine learning en aanverwante domeinen te bevorderen. Het beoogt Europese onderzoekers kansen te bieden om hun onderzoek in Europa uit te voeren en de volgende generatie jonge onderzoekers op dit strategisch belangrijke gebied te voeden. Het doel is het Europese concurrentievermogen in moderne AI mogelijk te maken.

De zeventien eenheden werden gekozen uit achtentwintig voorstellen uit dertien landen. Elk bedrijf verplicht zich gedurende minimaal vijf jaar 1,5 miljoen euro per jaar aan lokale financiering te zullen reserveren. De voorstellen van Alicante, Amsterdam, Kopenhagen, Darmstadt, Delft, Freiburg, Helsinki, Linz, Lausanne, Leuven, Oxford, Praag, Saarbrücken, Tel Aviv, Tübingen, Wenen en Zürich werden geselecteerd door een internationaal evaluatiecomité. Criteria waren bewezen wetenschappelijke excellentie en de implementatie van maatregelen om de missie van Ellis te bevorderen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen