Elke twee seconden een verstuiver

Liam van Koert is freelance tekstschrijver bij The Text Factory.

Leestijd: 6 minuten

De vraag naar de simplexverstuivers van Fluidics Instruments is de afgelopen jaren enorm gestegen. Zo’n drie miljoen werden er in 2017 in Eindhoven gemaakt, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Raar is dit niet. Door hun hoge kwaliteit behoren ze tot de energiezuinigste ter wereld. Om hun eigen succes te kunnen bijbenen, investeert Fluidics Instruments continu in een modern machinepark en automatisering. Laatste aanwinst is een assemblagelijn met zeven UR3-cobots die het samen met Gibas heeft ontwikkeld.

In Nederland gasland is hij niet zo bekend: de olieketel. Toch zijn er heel wat landen waar juist olie – zowel om economische als politieke redenen – de primaire brandstof is om huizen te verwarmen en het water op aangename temperatuur te brengen. En nu de kraan in Groningen beetje bij beetje wordt dichtgedraaid, groeit ook hier – zij het voorzichtig – de aandacht voor olie als brandstofalternatief in een duurzame energiemix. De tijden van grote ketelhuizen zijn immers niet meer. Sterker nog: mede dankzij zeer efficiënte brandertechnologie is de olieketel qua uiterlijk nauwelijks van haar gasgestookte zuster te onderscheiden. En wie naar rendementen en brandstofprijzen kijkt, komt tot de ontdekking dat olie zeker ook economisch interessant kan zijn.

Dat een hoge productkwaliteit enorm belangrijk is voor de producenten van oliebranders om aan hun zuinige energieambities te voldoen, had Huward Wijnen, directeur van Fluidics Instruments, al meer dan vijftien jaar geleden in de gaten. Het bedrijf waar hij verstuivers inkocht, hield er echter een wat eigenaardig productieproces op na. ‘Vroeger kochten we onze verstuivers in Amerika. Bij Hago om precies te zijn’, vertelt Wijnen, ‘maar hun toleranties op de diameter en vorm van de spuitopening varieerden dusdanig, dat ook het sproeibeeld niet constant genoeg was. Je wist nooit precies wat je kreeg. Dit ondervingen we door alles te testen en de afgekeurde verstuivers weg te gooien.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.