Elektromagnetisch lobben en schieten

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

In het derde deel van de serie over Tech United komt het schopmechanisme aan bod. Robotvoetbal kent een keur aan schopmechanismes, van simpelweg hard tegen de bal aan rijden in de small size league tot de – tot nog toe – zwakke pogingen van de humanoids om de bal weg te trappen met een mechanisch been. Bij de midsize league moet een dedicated mechanisme het werk doen. Hier zijn in de loop der tijd verschillende methodes voor bedacht, zoals directe motortjes, pneumatiek, veermechanismes en elektromagnetische solenoïdes.

Het TU Eindhoven-team Tech United gebruikte in het begin eveneens een pneumatisch systeem, maar stapte al snel over op een elektromagnetische spoel. ’Dat pneumatische systeem werkte gewoon met luchtdrukventielen. Je gooide het ventiel open en dan schoot ie‘, vertelt Ruud Tilburgs, die als afstudeeropdracht het huidige schotmechanisme ontwierp. Tot afgelopen zomer was hij in dienst van de TUE om verder te bouwen aan de Tech United-robots.

Het nadeel van het pneumatische systeem was dat de robots er weliswaar flinke trappen mee konden uitdelen, maar dat de kracht en richting altijd hetzelfde waren. ’Terwijl je uiteindelijk naar teamspel toe wilt‘, vertelt Tilburgs. ’Dus naast een gewoon schot ook passen en een lobschot geven en afhankelijk van waar je staat met een bepaalde snelheid schieten.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.