Elektro-erosiefrezen kan geleidend keramiek 50 procent sneller bewerken

Clara Dorrepaal
Leestijd: 3 minuten

Keramische materialen met middelmatige elektrische geleidbaarheid zijn met vonkfrezen goed te bewerken. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Ook zijn oppervlakken met deze techniek selectief te verbeteren. De studie maakt deel uit van de Europese projecten Eurotooling 21 en Moncerat.

Vonkfrezen is een elektro-erosieproces waarbij een ronddraaiende cilindervormige elektrode in het materiaal een met CNC geprogrammeerd parcours beschrijft en daarbij materiaal verwijdert zoals een snijwerktuig bij klassiek CNC-verspanen dit doet. Vandaar de naam vonkfrezen of milling electrical discharge machining (EDM). Het vonkfrezen is in detail bestudeerd aan de afdeling Productietechnieken, Machinebouw en Automatisering PMA) van de KU Leuven.

In een presentatie bij het Mikrocentrum gaf hoogleraar Bert Lauwers van de onderzoeksgroep in Leuven aan waar de uitdagingen en mogelijkheden van EDM liggen. Automatisering (Cam-systemen), oppervlaktebehandeling en de bewerking van complexe vormen en nieuwe materialen ziet hij als gebieden waar kansen liggen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.