EIT investeert 500 miljoen in Europese innovatie in 2020

Collin Arocho
5 december 2019

Het bestuur van het European Institute for Innovation and Technology (EIT) heeft zijn plannen aangekondigd om volgend jaar 500 miljoen euro te investeren. Het geld zal worden verdeeld over zijn acht concurrerende Knowledge and Innovation Communities in heel Europa. Elk van deze groepen werd geëvalueerd op basis van hun 2020-bedrijfsplannen, strategieën en prestaties tot nu toe. De projecten omvatten klimaat, digitalisering, voedsel, gezondheid, energie, grondstoffen, productie en stedelijke mobiliteit.

Bovendien zal het bestuur 30 miljoen euro toewijzen aan de regionale innovatieregeling van het EIT (EIT RIS) – het programma dat (volgens het Europees innovatiescorebord) bescheiden en gematigde regio’s helpt om hun innovatiepotentieel volledig te realiseren door het delen van goede ervaringen uit de hele EIT-gemeenschap. Het bestuur besloot ook om 12,5 miljoen euro toe te wijzen voor gezamenlijke activiteiten tussen Knowledge and Innovation Communities, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie en ‘skills 4 future’.

Volgens EIT-bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg is de investering bedoeld ‘om de dringende behoefte aan meer innovatieve Europese oplossingen op een veel grotere schaal teweeg te brengen om dringende maatschappelijke uitdagingen aan te pakken’.

Ten slotte heeft het bestuur van het EIT een task force samengesteld voor het verbeteren van innovatie en ondernemerschap in het hoger onderwijs, ter voorbereiding op de rol van het EIT in Horizon Europa. De task force wordt voorgezeten door Patrick Prendergast, lid van de raad van bestuur van EIT, en zal bestaan ​​uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

‘Ik ben erg blij om de vooruitgang in het afgelopen jaar te zien, die sterk is gebaseerd op het gerichte rentmeesterschap van de bestuursraad van EIT. Het is van cruciaal belang dat de kansen die de EIT-gemeenschap innovators biedt, worden opgeschaald in heel Europa’, zegt EIT-bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg. ‘Deze investering is niet alleen om een ​​ander product te maken, of om een ​​nieuwe startup op weg te helpen; het moet de dringende behoefte aan meer innovatieve Europese oplossingen op een veel grotere schaal teweegbrengen om dringende maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.’