Eisen aan cybersecurity steeds zwaarder

Rob Hulsebos is sinds 1986 werkzaam in de realtime besturingen en machinebouw en sinds 1992 actief met industriële netwerken bij onder meer ASML, Assembléon, Delem en Philips.

Leestijd: 7 minuten

Na de eerste generatie industriële netwerken in de jaren negentig was de komst van industrieel Ethernet tien jaar geleden de laatste grote ontwikkeling. De technologie heeft echter niet stilgestaan; ze heeft weliswaar geen grote stappen meer gezet, maar meerdere kleine stappen op diverse fronten. Daarnaast zijn sinds twee jaar de ontwikkelingen rondom de industriële cybersecurity erg belangrijk aan het worden. Netwerkspecialist Rob Hulsebos zet het op een rijtje.

Nieuwe protocollen

Je zou denken dat er inmiddels genoeg industriële netwerkprotocollen op de markt zijn. Bij een eigen inventarisatie ben ik ooit bij de vijfhonderd de tel kwijtgeraakt. Tot mijn verbazing zag ik onlangs advertenties over Smartwire-DT, een protocol van Eaton dat inmiddels ook door andere partijen wordt geleverd. Het is speciaal bedoeld voor eenvoudige en snelle aansluiting van apparatuur in schakelkasten en bedienpanelen. Het levert hiertoe voeding en netwerk over een acht-aderige vlakbandkabel en op basis van RS485 wordt op een snelheid van een achtste of een kwart megabit per seconde alle I/O afgehandeld. Voor dit soort toepassingen was ooit AS-interface voorzien, doch nooit aangeslagen.

Eén standaard

Gegeven het grote aantal beschikbare alternatieven krijg ik vaak de vraag: welk netwerkprotocol wordt de standaard? Hierover kan ik kort zijn: er komt geen standaard, ondanks alle pogingen hiertoe, uitspraken van leveranciers en beschikbare Din-, IEC-, IEEE-, Iso- en andere normen. Ook op het gebied van industrieel Ethernet is er – en komt er – geen standaard. Uitspraken van leveranciers dat Ethernet zélf de standaard is, duiden op de afwezigheid van inzicht in het Osi-model. We zullen moeten leren leven met de diverse protocollen – hoe lastig dat soms ook is. Zelfs in de procesindustrie waar maar twee serieuze systemen op de markt zijn (Wirelesshart en Isa-100) lijkt van de door gebruikers zo gewenste convergentie tussen beide systemen niets terecht te komen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.