Einstein-telescoop krijgt plek op Europese roadmap

Collin Arocho
6 juli 2021

Het European Strategy Forum on Research Infrastructures (Esfri) heeft zijn onderzoeksroutekaart voor 2021 bijgewerkt. Een van de nieuwste aanwinsten is de Einstein-telescoop, een samenwerkingsproject tussen Nederland en negen andere Europese landen. Dit toekomstige ondergrondse observatorium voor zwaartekrachtgolven zal veel gevoeliger zijn dan bestaande detectoren, waardoor wetenschappers voor het eerst in de ‘donkere tijden’ van het universum kunnen kijken.

Foto: Einstein-telescoop

Zwaartekrachtgolven kunnen een nieuwe manier zijn om het universum te bestuderen, omdat ze het mogelijk maken om trillingen van de ruimtetijd te onderzoeken. Tot hun eerste ontdekking in 2015 konden wetenschappers alleen naar licht of straling kijken. Albert Einstein voorspelde het bestaan ​​van zwaartekrachtgolven meer dan honderd jaar geleden. Hij had echter niet verwacht dat het mogelijk zou zijn om ze ooit waar te nemen. Dankzij technologische doorbraken in de loop van de eeuw zijn wetenschappers en ingenieurs erin geslaagd om de gevoeligheid en precisie te bereiken die nodig zijn voor observatie.

‘De Esfri-status is een grote stap in de richting van de realisatie van dit Europese project’, zegt coördinator van het onderzoeksinfrastructuurconsortium Stan Bentvelsen van het Nikhef. ‘Wetenschappelijk gezien is de Einstein-telescoop onbetwist en met de Esfri-status is er erkende ondersteuning voor de kwaliteit en impact. We kijken ernaar uit om de plannen samen met alle betrokken landen verder te ontwikkelen.’