Eindhovense voetbalrobots en zorgrobot gaan voor wereldtitel

Alexander Pil
27 juni 2016

Al acht jaar op rij staan de voetbalrobots van de TU Eindhoven in de finale van het WK-robotvoetbal. In 2012 en in 2014 veroverden ze de wereldtitel, maar de andere zes jaren moest het team genoegen nemen met de tweede plek op de Robocup. Ook dit jaar mikt het team van de TUE weer op het hoogste schavot, vooral met verbeterd balbezit. Het team rond de zorgrobot van de TUE heeft ook goede hoop de wereldtitel te pakken in zijn categorie, de @Home League. De Eindhovense zorgrobot versloeg onlangs al eens de regerend wereldkampioen. Ook de voetbalrobots van VDL Robotsports en ASML Falcons maken hun opwachting in Leipzig.

De technici van het TUE-voetbalteam hebben weer veel gesleuteld aan de robots in aanloop naar het WK van dit jaar, dat vanaf donderdag plaatsvindt in Leipzig. Vooral het balbezit kreeg aandacht. Het onderscheppen van lange passes werd beter, net als het veroveren van de bal uit een duel. Ook het behouden van de bal verbeterden de technici – de robot met de bal wordt nu zo veel mogelijk afgeschermd door een eigen teamlid. Verder zijn de Eindhovense robots ook aan de aanvallende kant verbeterd sinds de Robocup vorig jaar. De hoge schoten op doel werden zuiverder, en er is een nieuwe vrijetrapvariant, waar drie spelers bij betrokken zijn.

In de @Home League behaalde de Eindhovens Amigo in 2014 al eens een tweede plaats op het WK. Omdat eerder dit jaar de regerend wereldkampioen, Homer, werd verslagen, zijn de verwachtingen hooggespannen. Amigo kreeg dit jaar betere grijptechnieken en kan beter mensen herkennen en volgen. Sergio, de opvolger van Amigo, is nog niet helemaal af maar doet wel al aan enkele challenges mee.

De Robocup 2016 loopt van 30 juni tot en met 3 juli. De wedstrijden van het Eindhovense team zijn live te volgen via de livestream van het team, op www.techunited.nl.