Eindhovense techleiders helpen startups op weg

Collin Arocho
20 januari 2021

Verschillende technologieleiders in Eindhoven bundelen hun krachten om tech-startups op de goede weg te helpen. Onder meer de Technische Universiteit Eindhoven, Brainport Development, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Fontys Hogescholen en Summa College slaan de handen ineen om een ​​nieuw ondersteuningscentrum voor technostarters te creëren, genaamd The Gate. Hun doel van The Gate is het groeiend aantal ondernemende onderzoekers, studenten en andere techstarters uit de regio een optimale start te geven.

Volgens de ondertekende intentieverklaring zal TUE zijn divisie voor bedrijfsontwikkeling bijdragen aan The Gate. Dit wordt aangevuld met businessdevelopers van Bom en Brainport Development. Die laatste organisatie zal ook een communicatiebudget van bijna 400 duizend euro bijdragen. Daarnaast draagt ​​Bom bij via een nieuw revolverend fonds van minimaal 500 duizend euro. Dit is voor de financiering van bedrijven in de zeer vroege opstartfase, wanneer commerciële investeerders er vanwege het hoge risicoprofiel nog niet bij betrokken zullen zijn. Hiermee kunnen startups bijvoorbeeld haalbaarheidsstudies financieren. Fontys en Summa bieden beide links naar hun eigen Center for Entrepreneurship, en Fontys stelt deskundige studentcapaciteit beschikbaar voor de techstartups. The Gate zal worden gevestigd in de startup-hub Alpha op de TUE-campus.

‘Startups worden steeds belangrijker voor innovatie en economische vooruitgang, maar ook voor oplossingen op gebieden als gezondheid en duurzaamheid’, zegt TUE-voorzitter Robert-Jan Smits. ‘We moedigen onze onderzoekers en studenten sterk aan om ondernemend te zijn. Duidelijke en toegankelijke ondersteuning is hiervan een vanzelfsprekend onderdeel zodat de kans vergroot dat oplossingen daadwerkelijk op de markt komen. En dat geldt net zo goed voor slimme ideeën die ontstaan ​​bij de andere kennisinstellingen in de regio.’