Eindhovense starter Lightyear gaat zonnewagen commercialiseren

Nieke Roos
29 juni 2017

Startup Lightyear uit Eindhoven wil in 2019 een commerciële zonne-auto op de Amerikaanse en Europese markt brengen. De Lightyear One is een elektrische wagen met vierwielaandrijving die geheel rijdt op zonne-energie en tot achthonderd kilometer kan afleggen op één batterijlading. Het design en de details presenteert de starter begin volgend jaar, maar reserveren is nu al mogelijk. Het eerste model komt in een beperkte oplage beschikbaar en kost vanaf 119 duizend euro exclusief btw.

Lightyear is een merknaam van het bedrijfje Atlas Technologies, begin dit jaar opgericht door vijf oud-leden van Solar Team Eindhoven. Hun missie is om elektrische auto’s geschikt te maken voor elke uithoek van de planeet. De geïntegreerde zonnecellen op het dak genereren genoeg energie om de batterij gedurende de dag op te laden en maken het zo mogelijk om zelfs in Nederland bijna een hele zomer te rijden zonder dat er een stekker aan te pas komt. Bijladen is alleen nodig voor lange trips en in de winter. Dat kan dan via een normaal stopcontact; een laadpaal is niet nodig.

‘Je kunt de Lightyear One zien als een elektrische auto die van de grond af aan opnieuw is ontworpen. Zo was het mogelijk het beste van zonne-auto’s en elektrische auto’s te combineren’, aldus Lex Hoefsloot, ceo van Lightyear. ‘Het is een grote stap voorwaarts in elektrische mobiliteit omdat we een geweldig uiterlijk combineren met extreme efficiency.’