Eindhovense ooroperatierobot in de prijzen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Werktuigbouwkundestudent Jordan Bos krijgt zowel de Tata Steel Prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde als de Unilever Research Prize namens de TUE. Hij ontvangt deze onderscheidingen voor zijn afstudeertraject, waarin hij een halfautomatische robot ontwikkelde waarmee chirurgen in de toekomst cochleaire implantaten nauwkeuriger en sneller kunnen plaatsen.

Een cochleair implantaat is een oplossing voor patiënten met een beschadigd gehoor maar intacte gehoorzenuw. Door een elektrode op deze zenuw in het binnenoor te plaatsen, wordt deze rechtstreeks gestimuleerd. De ingreep is echter risicovol. De chirurg moet een deel van de schedel wegfrezen en in een klein gebied dicht bij de aangezichtszenuw en de spraakzenuw werken. Bovendien moet er rekening gehouden worden met anatomische verschillen tussen patiënten.

Bos ontwierp een instrument en werkwijze om de ingreep gemakkelijker, sneller en met minder risico uit te voeren. Met zijn aanpak worden eerst botschroefjes op de schedel vastgezet. Aan de hand van een 3D-röntgenscan, waarop de schroefjes als herkenningspunten fungeren, kan de arts de ingreep gedetailleerd plannen. Vervolgens bevestigt de chirurg het toestel op de schroefjes. Dat boort een minimaal invasieve toegang en kan via dit kleine boorgat het implantaat precies op de juiste plaats in het binnenoor aanbrengen. De chirurg controleert achter een computerscherm of alles goed gaat en grijpt zo nodig in. Door deze werkwijze blijven externe krachten beperkt en wordt de ingreep veiliger.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.