Eindhovense oogchirurgierobot ingezet voor medicijnafgifte

Pieter Edelman
1 maart 2016

TUE-spin-off Preceyes heeft een overeenkomst afgesloten met het Britse Nightstarx om zijn oogoperatierobot in te zetten voor het afgeven van medicijnen achter het netvlies. Nightstarx werd in 2013 opgericht om aan gentherapie voor erfelijke netvliesaandoeningen te werken (medicijnontwikkelaars gebruiken regelmatig de de toevoeging ‘rx’ in hun bedrijfsnaam).

Preceyes werd in 2012 uitgesponnen uit verschillende promotieonderzoeken van de TUE om een master/slave-systeem te ontwikkelen voor chirurgie aan het netvlies en het oogvocht. Met de Nightstarx-overeenkomst is de eerste verkoop van een Preceyes-systeem een feit. Het Britse bedrijf wil met de Preceyes-robot onderzoeken hoe de therapie het beste toegediend kan worden. Met het Eindhovense systeem kunnen therapeutica op een exacte locatie worden afgegeven.

Overigens zijn ook klinische testen voor chirurgie met de Preceyes-systemen op de agenda gezet; Preceyes heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met universiteit van Oxford, waar een team de klinische toepasbaarheid van de robot gaat onderzoeken. Marktintroductie staat voor 2018 gepland.