Eindhovense gezinsauto wint zonnerace
De Stella van de TUE heeft de 2013 Bridgestone World Solar Challenge gewonnen in de Cruiser-klasse voor gezinsauto‘s op zonne-energie. De wagen ging vrijdag als tweede over de eindstreep net buiten Adelaide en kwam zaterdag als beste uit de bus bij de jurybeoordeling op praktische aspecten als comfort, fileparkeren, gebruiksgemak, geïntegreerde innovaties en kofferbakruimte. In het gecombineerde klassement eindigde Solar Team Eindhoven (STE) bovenaan, zodat het zich officieel wereldkampioen zonnegezinsauto‘s mag noemen.
Tijdens de World Solar Challenge reden ongeveer veertig studententeams met zelfgebouwde wagens op zonne-energie drieduizend kilometer door de Australische outback. Dat deden ze in twee categorieën: in auto‘s die enkel zijn ontworpen op snelheid (de Challenger-klasse) en in voertuigen waarbij het ook draait om praktische bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid (de Cruiser-klasse). In de eerste categorie won de Nuna7 van de TU Delft en werd The Red Engine van de UT derde. Het Leuvense Punch Powertrain Solar Team pakte de zesde plek én de Technical Innovation Award voor het met 3D-printing gemaakte batterijpakket.

In de Cruiser-klasse deed de Stella de hele race vooraan mee. Aan de kop was het stuivertje wisselen met de Duitse auto van de Hochschule Bochum en de Australische wagen Sunswift, die uiteindelijk als eerste finishte. Deze teams reden echter met minder passagiers dan de Eindhovenaren, die het grootste deel van het wedstrijdtraject aflegden met drie of meer inzittenden. Met ruim negenduizend persoonkilometers steekt STE in de eindrangschikking dan ook met kop en schouders uit boven de concurrentie; de Duitsers kwamen tot zo‘n 6500 kilometer en de Australiërs tot net iets meer dan drieduizend – zij reden de hele rit maar met één man.
Bij de jurybeoordeling scoorde de Stella 88,3 procent. Dat was net iets beter dan Bochum, dat uitkwam op 87,0 procent, maar veel beter dan de 70,7 procent van de Sunswift. Hiermee kwamen de Eindhovenaren op een gecombineerde eindscore van 97,5 procent, tegen 93,9 procent voor de Duitsers en 92,3 procent voor de Australiërs.