Eindhovense betonprintfabriek volledig in handen Weber Beamix

Alexander Pil
26 mei 2021

Saint-Gobain Weber Beamix neemt het aandeel in de gezamenlijke 3D-betonprintfabriek over van bouwconcern Bam en wordt hiermee de enige eigenaar van de Eindhovense faciliteit. Door deze strategische stap intensiveert Weber Beamix zijn ontwikkel- en productieactiviteiten in 3D-betonprinten. Ook zegt het hiermee de focus op duurzaamheid, industrialiseren en digitalisering te leggen en de mogelijkheid te vergroten om onafhankelijk de markt te bedienen.

Door het uitkopen van Bam verwacht Weber Beamix sneller de 3D-betonprinttechniek onder de aandacht te brengen van bouwend Nederland.

In 2017 hadden Weber Beamix en Bam een wereldprimeur met ’s werelds eerst 3D-geprinte betonnen brug in Nijmegen. De partners gingen door met de ontwikkeling van deze bouwtechnologie en in 2019 openden ze de eerste commerciële 3D-betonprintfabriek in Eindhoven. Dit heeft geleid tot veel kennis over het digitale ontwerpproces van de 3D-printtechnologie en tot nieuwe toepassingen zoals geprinte bekistingen. Het nieuwste spraakmakende project dat uit de fabriek is gerold, is het eerste 3D-geprinte huis waarvan de huurders onlangs de sleutels hebben ontvangen.