Eindhovens model toont knelpunten fabrieksprocessen

Clara Dorrepaal
Leestijd: 2 minuten

De onderzoeksgroepen Systems Engineering en Stochastische Besliskunde van de Technische Universiteit Eindhoven hebben hun methode verbeterd voor het analyseren van discrete productiesystemen en het voorspellen van bijbehorende doorlooptijden. Promovendus Ad Kock nam de vaak eindige wachtrijen van assemblagelijnen op in de methode. Ook breidde hij deze uit naar lithografiemachines. Dat deed hij via een model dat een serie verwerkingsstappen benadert met een aantal parallelle machines. De procestijden hangen daarbij af van de hoeveelheid werk.

De term die ze hiervoor hanteren, is effectieve procestijd (EPT). EPT is te gebruiken voor het berekenen van de procestijd per verwerkingsstap van producten in fabrieken. Het aantal machines dat een verwerkingsstap op een onderdeel moet uitvoeren en het aantal bijbehorende verstoringen per machine zijn vaak groot. Het is daarom moeilijk aan te wijzen welke verwerkingsstap het grootste knelpunt is in een fabriek. Door de EPT van iedere stap te berekenen, is dit wel mogelijk.

De techniek beschrijft iedere machine aan de hand van de effectieve procestijd. Dit is de tijd dat de lot in de machine verblijft. Naast deze tijd gebruikt het model ook wachttijden, de tijd die de lot buiten de machine moet wachten op de volgende verwerking. De som van al deze tijden is de totale tijd die een lot in de fabriek doorbrengt, de doorlooptijd. Knelpunten in de fabriek zitten meestal bij machines met een lange procestijd en bij machines die een grote variatie in de procestijd geven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.