Eindhoven neemt eerste meerzijdige sportveld in gebruik

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Op 14 mei opent op Sportpark Eindhoven Noord ’s werelds eerste meerzijdige sportveld. Het concept van Cablean uit Sliedrecht bestaat uit horizontale lamellen, drie of vier per module, die kunnen draaien naar de gewenste toepassing. Zo is een sportondergrond te creëren, zoals een kunstgrasveld of een basketbalvloer, maar op loze momenten bijvoorbeeld ook een groot reclamebord of zonnepaneel. Hiermee kunnen verenigingen 24/7 meerwaarde halen uit hun veld.

Het Cablean-sportveld is onderdeel van de nieuwe thuisbasis van het Innosportlab Sport & Beweeg!, waarvan de officiële opening eveneens op 14 mei is. Sportpark Eindhoven Noord heeft al sinds 2007 een veldlab voor sportinnovaties, opgericht door de gemeente, de provincie Noord-Brabant en de stichting Sports and Technology. Sinds 2010 is dit lab een zogeheten Innosportlab, een nationale test- en onderzoeksfaciliteit voor sport, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De meetapparatuur wordt gefinancierd door InnosportNL, een samenwerking tussen TNO en NOC*NSF.

Cablean heeft als missie ‘om iedere oppervlakte ter wereld maximaal te verrijken met een nieuw verdienmodel en duurzame impact’. Behalve in en om sportvelden is de modulaire infrastructuur van het bedrijf onder meer te vinden op daken, aan gevels en langs wegen. Productiepartners zijn DJPS in Sliedrecht, Heras in Oirschot, Sapa in Drunen en VDL Lasindustrie in Eindhoven. De TU Delft is kennispartner.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.