Eindhoven moet centrum ai-engineering worden

Nieke Roos
Leestijd: 4 minuten

Het Eindhoven Institute of Artificial Intelligence Systems Institute, inclusief het AI Engineering Lab, moet de Brainport-regio het centrum voor ai in engineering maken.

De Technische Universiteit Eindhoven (TUE) heeft een nieuw initiatief gelanceerd om van Brainport het centrum te maken voor de gebruik van kunstmatige intelligentie in engineering. In opdracht van het High Tech Systems Center (HTSC) van TUE voert Albert van Breemen al het AI Engineering Lab. Onafhankelijk heeft het universiteitsbestuur Carlo van de Weijer opdracht gegeven voor het opzetten van een overkoepelend onderzoekscentrum, het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (Eaisi), dat op 2 september aan het begin van het nieuwe academische jaar van start moet gaan. Vooruitlopend op de fusie van beide, is Van Breemen benoemd tot Eaisi-programmamanager voor de hightechindustrie.

Met een investering van honderd miljoen euro van TUE wil de EAISI – spreek uit: easy – de educatieve en wetenschappelijke activiteiten van de universiteit op het gebied van artificial intelligence promoten om studenten, onderzoekers, industriële partners en (Europese) investeerders aan te trekken. Van de Weijer, directeur van TUE’s speerpuntonderwerp Smart Mobility, zit aan het roer. Hij wordt ondersteund door een programmateam bestaande uit Van Breemen, Paul Merkus en Ben Rutten, met de hulp van Mark Mietus, operationeel directeur van het Data Science Center Eindhoven. Edwin van den Heuvel (hoogleraar statistiek), Paul van den Hof (hoogleraar modelgebaseerde systemen en besturing), Wijnand IJsselsteijn (hoogleraar cognitie en effect in mens-technologie-interactie) en Nathan van de Wouw (hoogleraar dynamica en controle) vormen het wetenschappelijk comité van de nieuwe instelling.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.