Eindhoven Engine selecteert eerste vier onderzoeksprojecten

Collin Arocho
14 oktober 2019

Na maanden van evaluatie en discussie zijn de resultaten binnen voor de open call van Eindhoven Engine voor 2019. In totaal werden vier projecten gekozen, die een gecombineerde r&d-inspanning van meer dan 10 miljoen euro vertegenwoordigen, waarvoor 1,4 miljoen euro financiering beschikbaar is gesteld vanuit de Regio Deal. Geselecteerde projecten zijn ‘Continuous monitoring and fault detections diagnosis of large heating ventilation air conditioning systems’ (CM-FDD-HVAC), ‘Intelligent lighting’ (Intellight+), Maverick Telecom Technologies (Project Smarttwo+) en ‘Social connectedness and self tracking for prevention and diagnosis of heart disease’ (So-strap).

CM-FDD-HVAC, geleid door Kropman, detecteert fouten in de werking van hvac’s en diagnosticeert hun oorsprong met het oog op een energie-efficiënte werking. Intellight+, geleid door Signify, wil voortbouwen op de nieuwste inzichten in nieuwe lichtbronnen, iot-ontwikkelingen en lichteffecten op het menselijk functioneren door algoritmen, lichtontwerpen en nieuwe methoden te ontwikkelen om de meest efficiënte optische ontwerpen voor mensen te berekenen.

De drijvende kracht achter Eindhoven Engine is TUE-professor Maarten Steinbuch (links). Foto: Eindhoven Engine/Bart van Overbeeke

Het Smarttwo+-project is een vervolg op het Smartone-project. Het richt zich op de mogelijkheden om een ​​meer integraal systemisch kader te bereiken voor eerder vastgestelde onderzoekslijnen, met name met betrekking tot verkeersstroommodellering en -regeling in een slimme stadsomgeving, en een hybride prototype draadloos communicatiesysteem dat de sterke punten van de mm-golf- en optische draadloze communicatie combineert.

Ten slotte is So-strap, geleid door Cardiron, bedoeld als aanvulling op het door NWO gefinancierde Strap-initiatief en heeft het als doel de last van hartaandoeningen voor patiënten, gezondheidswerkers en de samenleving te verminderen door vroegtijdige detectie van hartaandoeningen.