Eind 2022 autonome shuttles Flanders Make, LRM en De Lijn
Investeringsmaatschappij LRM, onderzoeksinstelling Flanders Make en ov-aanbieder De Lijn hebben de ambitie om een vervoerssysteem van zelfrijdende shuttles te ontwikkelen die zonder veiligheidssteward een traject van 2,5 km kan afleggen, heen en weer. Op het terrein van Terhills in Maasmechelen startten de partners onlangs een innovatieprogramma met dat doel. Tegen het einde van volgend jaar moet het project ‘Smart mobility Terhills’ zijn afgerond.

LRM heeft als opdracht om de voormalige mijnsite van Eisden om te vormen tot een bovenregionale toeristische bestemming. Verschillende trekpleisters werden al ontwikkeld, zoals het Terhills Cablepark, het Terhills Hotel, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en het wellnesscomplex Elaisa. In juni opent het pronkstuk van de site, namelijk het vakantiepark Terhills Resort met zijn 250 vakantiewoningen, gebouwd en gefinancierd door LRM en beheerd door Center Parcs. Een shuttletraject verbindt al deze trekpleisters met elkaar.
‘Smart Mobility Terhills’ wil een volledige mobiliteitsoplossing aanbieden aan bezoekers van het uitgestrekte Terhills-gebied. De reeds aangelegde shuttlebaan verbindt de belangrijkste trekpleisters op de Terhills-site. Bezoekers kunnen via een app hun volledige mobiliteitsbehoeften organiseren. Zo ontdekken ze makkelijk de plaatsen waar ze fietsen en elektrische bootjes kunnen huren, ontgrendelen ze elektrische steps uit een laadstation, of nemen ze de elektrische shuttle aan de dichtstbijzijnde halte. Centraal in het innovatieproject, en aanvullend op het bestaande vervoersaanbod, willen de projectpartners LRM, Flanders Make en De Lijn op de site een eigen autonoom vervoerssysteem met zelfrijdende shuttles ontwikkelen tegen eind 2022.
Het slimme mobiliteitsproject kost 4 miljoen euro, waarvan 789.799 euro wordt aangebracht door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro). De Vlaamse overheid past 836.811 euro bij. De rest wordt geïnvesteerd door LRM. Flanders Make en De Lijn zijn strategische en wetenschappelijke partners in het project.
‘We willen zowel de zelfrijdende shuttles als de reacties van de passagiers grondig testen en analyseren’, zegt Dirk Torfs, ceo van Flanders Make. ‘Deze site op privéterrein vormt een ideale gecontroleerde proeftuinomgeving waar technologieaanbieders hun nieuwste innovaties langere tijd in reële omstandigheden kunnen testen. Nu hebben zelfrijdende shuttles nog een veiligheidssteward aan boord en rijden ze relatief traag. Onze ambitie is om de shuttles zo veilig en performant te maken dat ze volledig zelfstandig kunnen rijden. Via een camerasysteem blijven ze verbonden met een controlecentrum. Daar kan de besturing indien nodig worden overgenomen. Dit is een belangrijke stap naar autonoom rijdende voertuigen op de openbare weg.’