Effectief kabeldesign op basis van mechanica

Patrick Hackney is senior technisch marketingmanager van Zukens E³-serie.

Leestijd: 4 minuten

De samenwerking tussen elektrische en mechanische constructeurs bij de ontwikkeling van kabelbomen maakt een efficiënter en hoogwaardiger productdesign mogelijk. De resultaten van die parallelle ontwikkeling zijn een betere kwaliteit, een kortere ontwikkeltijd en lagere kosten. Patrick Hackney van Zuken bespreekt vijf punten waarover de twee disciplines samen moeten nadenken.

Om fouten in de kabelboomontwikkeling over de hele levensduur van een product te minimaliseren, is het voor bedrijven van centraal belang om vanaf het begin een effectief proces vast te leggen dat probleemloos kan worden uitgevoerd en verifieerbaar is. De beste manier om zo‘n oplossing te bereiken, ligt in de samenwerking tussen de elektronica- en de mechanicaontwikkelaars. Op die manier is verzekerd dat al bij de eerste tests zowel rekening wordt gehouden met de logische wereld van de elektrotechnicus als met de fysische 3D-wereld van de constructeur. Het reduceert wijzigingen na het prototypestadium tot een minimum waardoor er sneller een kwalitatief hoogwaardiger product ontstaat. Bij de ontwikkeling van elektrische systemen zijn er vijf functionele aspecten die de elektrotechnicus en de werktuigbouwkundige samen dienen te beschouwen.

Dimensies kabels

Het risico dat motoren of kabels door een overschrijding van de toegelaten stroomsterkte worden overbelast of zelfs beschadigd, dienen ontwikkelaars zeer ernstig te nemen. Het gaat hierbij niet alleen om de betrouwbare werking maar ook om de veiligheid van een product. Het is van essentieel belang dat een kabel exact en in overeenstemming met de vereisten wordt gedimensioneerd. Als dit al in het beginstadium van het ontwikkelproces samen met de mechanische afdeling gebeurt, dan kunnen de elektronici veel tijd besparen. Nabewerking wordt zo veel mogelijk vermeden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.