Eerste VUB-ventilatoren geproduceerd door Audi Brussel

Jessica Vermeer
21 april 2020

De ventilatoren van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) staan ​​klaar om te worden getest. Afgelopen vrijdag produceerde Audi Brussel de eerste vijftig proto-systemen. De VUB Fablab deelt de opgedane kennis internationaal met geïnteresseerde partijen, om landen met beperkte productiemogelijkheden bij te staan.

Het tekort aan ademhalingstoestellen inspireerde verschillende bedrijven en universiteiten om creatief te worden en hun eigen te produceren. Samen met het academisch ziekenhuis en Flanders Make ontwikkelde en testte de VUB Fablab een simpele machine. Professor Mark Runacres: ‘Qua functionaliteit doet het wat professionele apparaten doen. Maar het is natuurlijk nog niet getest als een professionele machine, omdat we geen tijd hebben voor volledige certificering. We streven naar maximale naleving van de eisen.’

Het prototype zoals het was op 2 april. Foto: Vrije Universiteit Brussel

De VUB-ingenieurs zijn begonnen met een MIT-ontwerp en input van de Johns Hopkins University. Zij kregen steun van verschillende bedrijven, waaronder Volvo Trucks en Daf Trucks, die ruitenwissermotoren leverden.