Eerste verkoop zet Nearfield Instruments op pad naar volwassenheid

Alexander Pil
Leestijd: 10 minuten

Nearfield Instruments sloot 2020 af met een hoogtepunt. De Rotterdamse TNO-spinoff heeft zijn eerste metrologiesysteem verscheept naar een niet nader genoemde klant. Zijn scanning probe-microscoop – de Quadra – is in staat om uitdagende 3d halfgeleiderstructuren door te meten en bovendien snel genoeg om te worden toegepast in de massaproductie van chips. Hoe heeft een kleine startup het gepresteerd om zich een plekje te verwerven in die uiterst competitieve markt?

Tien jaar ontwikkelen, sleutelen en engineeren heeft het Nearfield Instruments gekost, maar in december maakte het Rotterdamse bedrijf dan toch bekend dat het zijn eerste machine heeft verkocht. Wie het high-end metrologiesysteem heeft afgenomen, mag oprichter en cto Hamed Sadeghian niet openbaar maken. De kans is echter groot dat het om Samsung gaat. Samen met investeringsfonds Innovation Industries stak de Koreaanse chipgigant in 2017 tien miljoen euro in NFI. Bij de tweede investeringsronde, in 2019, deed Samsung weer een duit in het zakje. ‘Het is een grote speler uit de halfgeleiderindustrie’, houdt Sadeghian zich op de vlakte.

De metrologiemachine van Nearfield Instruments is in elk geval bedoeld voor chipbedrijven zoals Samsung. Vaak is dat soort systemen optisch van aard, maar voor de meest geavanceerde chips zijn die inmiddels ontoereikend. De chipstructuren zijn volledig driedimensionaal, de details te klein en de kanaaltjes te smal en te diep. Er is dringend behoefte aan een oplossing omdat een paar misplaatste atomen al grote consequenties kunnen hebben voor het functioneren van de chip.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.