Eerste operatie met Eindhovense Microsure-robot uitgevoerd

Pieter Edelman
3 oktober 2017

Plastisch chirurgen van het UMC in Maastricht hebben de telemanipulator van TUE-spinoff Microsure voor het eerst in de praktijk ingezet. Ze gebruikten het Eindhovense hulpmiddel om vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar te hechten tijdens een ingreep om lymfe-oedeem te verhelpen bij een borstkankerpatiënte.

Het Microsure-systeem is bedoeld voor microchirurgie, waarbij een arts zeer fijne bewerkingen uitvoert onder een microscoop. Er zijn relatief weinig chirurgen die hierin gespecialiseerd zijn, omdat een zeer vaste hand vereist is en de ingrepen lastig uit te voeren zijn.

De Eindhovense oplossing bestaat uit een compacte robotarm die aan de microscoop bevestigd kan worden, en aangestuurd wordt met een manipulator waarmee de chirurg min of meer normale handbewegingen kan maken. De robot kan de hand bewegingen verkleind overbrengen en trillingen wegfilteren, waardoor de ingreep minder lastig wordt.

Microsure komt voort uit het promotieonderzoek van Raimondo Cau aan de TU Eindhoven. Samen met Maastricht UMC werd het bedrijf vorig jaar op eigen benen gezet, waarbij het academische ziekenhuis een exemplaar van het systeem aanschafte voor klinische validatie. De eerste ingreep op een menselijke patiënt werd begin september uitgevoerd, waarna de resultaten vorige week naar buiten werden gebracht op het World Congress of Lymphology in Barcelona.