Eerste materiaalprofielen in Ultimaker-software

Alexander Pil
15 november 2018

Ultimaker heeft de beschikbaarheid van de eerste materiaalprofielen in zijn gratis printvoorbereidingssoftware Ultimaker Cura 3.6 aangekondigd. De keuzemogelijkheid is het eerste resultaat van de open materiaalalliantie van de 3d-specialist uit Geldermalsen. Toonaangevende materiaalbedrijven ontwikkelen binnen dat programma geoptimaliseerde profielen voor professioneel fused filament fabrication 3d printen.

Ultimaker Cura 3.6 biedt een marktplaats waar gebruikers eenvoudig printprofielen kunnen downloaden die zorgen voor hoogwaardige 3d-printresultaten. Deze materiaalprofielen zijn volledig geoptimaliseerd voor Ultimakers 3d-printers zodat eindgebruikers voor het printen de parameters niet meer handmatig hoeven in te stellen. Het gaat om specialistische materialen van Basf, Clariant, DSM, Dupont en Owens Corning. Binnenkort volgen Arkema, Colorfabb, Elogioam, Eastman, Henkel, Igus, Matterhackers en Polymaker.

‘Dit is slechts het topje van de ijsberg’, zegt Paul Heiden, senior vicepresident productmanagement bij Ultimaker. ‘Sinds de start van onze open materiaalalliantie dit voorjaar hebben meer dan zestig bedrijven interesse getoond om nieuwe en bestaande materialen geschikt te maken voor onze 3d-printers. Professionals die op zoek zijn naar composieten, vlamvertragende, esd- of transparante materialen kunnen nu de juiste printprofielen kiezen uit een marktplaats van materialen. Ze profiteren daarbij van een complete oplossing waarbij hardware, software en de materialen volledig op elkaar zijn afgestemd. Deze integratie maakt betrouwbare printresultaten mogelijk.’

Groeimarkt

Onderzoeksbureau Marketinsider ziet een toenemende vraag vanuit de professionele markt naar filamenten die van invloed zijn op de markt van 3d-printplastics. De omvang van die sector wordt geraamd op 1,97 miljard dollar in 2023, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 26 procent in de jaren daarnaartoe. Het filamentsegment heeft naar schatting het grootste marktaandeel in 2018 en zal in 2023 de markt domineren.