Eerste kwartaal licht positief voor Nederlandse machinebouwers

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De verkoop- en orderstatistieken van branchevereniging Vimag geven een wisselend beeld op het eerste kwartaal van dit jaar. Ten opzichte van 2009 stegen de machineomzetten, terwijl de gereedschapsomzetten juist een daling lieten zien. Toch concludeert Vimag dat de cijfers voor een deel het herstel onderstrepen dat sinds het begin van dit jaar langzaamaan werd ingezet. ’Alhoewel de industriële cijfers groei vertonen en de economie weer aan lijkt te trekken, zal dit naar verwachting pas in de komende kwartalen van 2010 terug te zien zijn in een licht herstel over de volle breedte‘, aldus het onderdeel van de Federatie Productietechnologie.

De omzetten in gereedschappen telden over de eerste drie maanden van dit jaar op tot 25,5 miljoen euro. Dat is 11 procent minder dan de 28,3 miljoen euro over dezelfde periode in het jaar daarvoor. De daling doet zich met name voor bij investeringsgoederen (-30 procent) en verspanende verbruiksgoederen (-16 procent). De inkomsten uit niet-verspanende verbruiksgoederen bleven nagenoeg onveranderd, terwijl de omzetten in meetgereedschappen (+5 procent) en overige gereedschappen (+53 procent) stegen.

De orderportefeuille voor gereedschapswerktuigen groeide over het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in 2009 met 13 procent tot 18,6 miljoen euro. De stijging doet zich voor over de volle breedte van het leveringsprogramma.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen