Eerste kobaltmijn VS sinds decennia druppel op gloeiende plaat

René Raaijmakers
11 oktober 2022

Het Australische mijnbouwbedrijf Jervois Global opent een kobaltmijn in de Amerikaanse staat Idaho. Volgens de Financial Times is het de eerste nieuwe kobaltmijn die in tientallen jaren in de VS wordt geopend. De mijn moet in februari op volle toeren draaien. Hij gaat 2000 ton erts per jaar produceren.

De vraag naar kobalt neemt toe. Het metaal is een cruciaal onderdeel van lithium-ion-batterijen voor elektrische auto’s. De prijs van kobalt verdubbelde vorig jaar. In Kongo komt 70 procent van het wereldwijde kobaltaanbod uit de grond. Het meeste daarvan gaat naar China, het land dat ook verreweg het meeste van dit metaal raffineert.

Caspar Rawles, chief data officer bij Benchmark Mineral Intelligence, zegt in de Financial Times dat China het westen de loef heeft afgestoken. De Jervois-mijn in Idaho is relatief klein. Tien Jervois-mijnen passen volgens hem in een van de grotere mijnen van Kongo.

In de VS werd in augustus een klimaat- en belastingwet goedgekeurd die voordelen biedt voor de binnenlandse toeleverketen voor batterijen. Wie een elektrische auto aanschaft, kan 7500 dollar belastingvoordeel krijgen, maar alleen als minstens 40 procent van de mineralen in de voertuigbatterij is gewonnen of gerecycleerd in de VS – of een land met sterke handselsrelaties dat handelt naar de Amerikaanse klimaatwet. Daardoor kan Jervois in de VS een hogere prijs bedingen voor zijn kobalt dan elders.