Eerste Duits-Nederlandse fieldlab over Digital Twin van start

Alexander Pil
26 januari 2021

Donderdag is het startsein gegeven voor het eerste grensoverschrijdende fieldlab. De Nederlands-Duitse ‘Artificial intelligence for digital twins’ (AI4DT) moeten mkb’ers helpen bij de vele uitdagingen bij het ontwerp, de toepassing en het gebruik van digitale tweelingen en kunstmatige intelligentie. ‘De digitale tweeling is de sleuteltechnologie van de toekomst om het potentieel van de digitalisering in bedrijven te benutten’, zegt Ineke Dezentjé, voorzitter van het Nederlandse Smart Industry Programma.

Oplossingen kunnen worden gedemonstreerd op de Brainport Industries Campus en op de campusfabriek in Reutlingen. Foto: Brainport Industries

Daniel Palm, projectmanager aan de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, voegt hieraan toe: ‘Een digitale tweeling staat voor de verbinding van de echte en de digitale wereld. Het is een digitaal beeld van echte machines, producten of systemen zoals fabrieken of organisaties met hun eigenschappen, condities en gedrag. Een digitale tweeling kan worden gebruikt voor een snellere detectie van systeemtoestanden, voor het voorspellen van toekomstig gedrag en voor een efficiëntere planning. Vooral bij de planning spelen machine learning en kunstmatige intelligentie een grote rol bij het nemen van de juiste beslissingen.’

De mogelijkheden voor bedrijven en in de waardeketens zijn enorm, maar de implementatie is geen sinecure. De kwesties en onzekerheden hebben betrekking op bedrijfsmodellen, technologieën, beveiligingsaspecten, software, integratie, competenties van werknemers en toegang tot objectieve informatie. Deze aspecten maken het moeilijk om de potentie van digitale tweelingen daadwerkelijk te realiseren.

De oprichting van het AI4DT-fieldlab is een eerste stap om deze uitdagingen aan te gaan. Het AI4DT-netwerk bestaat uit bedrijven, experts en technologieaanbieders die elkaar regelmatig ontmoeten, informeren en ervaringen delen tijdens gezamenlijke evenementen. Daarnaast kunnen oplossingen worden gedemonstreerd op de fysieke locaties in het project: de Brainport Industry Campus in Eindhoven en Werk150, de fabriek op de campus van de Universiteit van Reutlingen.