Eerste Duits-Nederlandse fieldlab over Digital Twin van start

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Donderdag is het startsein gegeven voor het eerste grensoverschrijdende fieldlab. De Nederlands-Duitse ā€˜Artificial intelligence for digital twinsā€™ (AI4DT) moeten mkbā€™ers helpen bij de vele uitdagingen bij het ontwerp, de toepassing en het gebruik van digitale tweelingen en kunstmatige intelligentie. ā€˜De digitale tweeling is de sleuteltechnologie van de toekomst om het potentieel van de digitalisering in bedrijven te benuttenā€™, zegt Ineke DezentjĆ©, voorzitter van het Nederlandse Smart Industry Programma.

Daniel Palm, projectmanager aan de Duitse deelstaat Baden-WĆ¼rttemberg, voegt hieraan toe: ā€˜Een digitale tweeling staat voor de verbinding van de echte en de digitale wereld. Het is een digitaal beeld van echte machines, producten of systemen zoals fabrieken of organisaties met hun eigenschappen, condities en gedrag. Een digitale tweeling kan worden gebruikt voor een snellere detectie van systeemtoestanden, voor het voorspellen van toekomstig gedrag en voor een efficiĆ«ntere planning. Vooral bij de planning spelen machine learning en kunstmatige intelligentie een grote rol bij het nemen van de juiste beslissingen.ā€™

De mogelijkheden voor bedrijven en in de waardeketens zijn enorm, maar de implementatie is geen sinecure. De kwesties en onzekerheden hebben betrekking op bedrijfsmodellen, technologieƫn, beveiligingsaspecten, software, integratie, competenties van werknemers en toegang tot objectieve informatie. Deze aspecten maken het moeilijk om de potentie van digitale tweelingen daadwerkelijk te realiseren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.