Eerlijk over economie en Europa

Dennis Schipper is CEO van Demcon.

Leestijd: 2 minuten

Misschien heeft u vandaag al een rood kruisje gezet in het stemhokje, misschien gaat u uw democratische plicht later vandaag doen. Dat maakt weinig uit, want om een stemadvies is het mij in deze column niet te doen. Dus dat zal ik u – als mosterd vóór of ná de maaltijd – besparen. Wel wil ik onze volksvertegenwoordigers voor na de verkiezingen, als het politieke handwerk weer wacht, iets meegeven. Ik heb met genoegen geconstateerd dat ze bij verschillende gelegenheden in ieder geval probeerden inhoudelijk te debatteren en niet slechts bezig waren elkaar vliegen af te vangen. De verkiezingsretoriek – met een hoofdrol voor ’het eerlijke verhaal‘ – hebben we gelukkig achter ons. Tijd dus om te bepalen wat er werkelijk toe doet in de politiek.

U zult het me niet kwalijk nemen dat ik daarbij het perspectief van de hightechindustrie betrek. Onze klanten zijn wereldwijd opererende OEM‘ers en dus wordt onze business niet alleen bepaald door wat er in eigen land en in Europa gebeurt. Daardoor gaat het met de hightech beter dan met bijvoorbeeld de bouw. Er is wat mij betreft dan ook absoluut reden voor optimisme over de Nederlandse hightech. Maar een sterk en positief gestemd Europa is zeker een belangrijke factor.

Optimisme is voor mij dan ook het sleutelwoord als het gaat om de economische politiek. Naar mijn mening is het de taak van politici in Den Haag en Brussel om het optimisme van de burger te stimuleren zodat hij door zijn bestedingen de economie draaiende houdt. En dat optimisme wordt gevoed door het vertrouwen dat de werkelijke problemen worden aangepakt. Op Nederlandse schaal betekent dat met name de herstructurering van de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Maatregelen op die vlakken hebben mijns inziens indirect veel meer impact, ook op onze industrie, dan in directe zin het relatief beperkte instrumentarium van Economische zaken, Landbouw & Innovatie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen