Eenassige servo-omvormer Siemens voor eenvoudige positionering

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Siemens heeft zijn familie van aandrijvingen uitgebreid met een eenassig model in het vermogensbereik van 0,12 tot 90 kW. Naast uitgebreide positioneermogelijkheden heeft de AC-servo-omvormer Sinamics S110 standaard en geavanceerde geïntegreerde veiligheidsfuncties. De aandrijving is leverbaar met Canopen- of Profibus DP-interface en daardoor niet alleen eenvoudig te integreren met een Simatic S7-PLC, maar ook met andere besturingen of in stand-alone applicaties. De Sinamics S110 is bedoeld voor eenvoudige positioneertoepassingen met synchrone en asynchrone motoren, bijvoorbeeld in robots, in toevoersystemen voor druk- en papiermachines en in uitwerpers van spuitgietsystemen.

De aandrijffunctionaliteit en de intelligentie van de S110 zijn gebaseerd op de nieuw ontwikkelde Control Unit CU305. De PM340-powermodules zijn verkrijgbaar in de uitvoering blocksize (framegrootte FSA tot FSF), aan te sluiten op geaarde en ongeaarde netten en hebben dezelfde opbouw en aansluitingen als de bestaande reeks Sinamics S120 AC/AC. De geïntegreerde veiligheidsfuncties conform EN 954-1 Categorie 3 en EN 61508 Sil2 worden aangestuurd via drie veilige ingangen en een veilige uitgang aan boord. Ook Profisafe-aansturing over Profibus is mogelijk. De S110 is via Drive Cliq te koppelen aan de encoder van de Siemens 1FK7- en 1FT7-servo‘s en middels de HTL/TTL- en SSI-ingangen van de CU305 op de encoders van andere servo- en asynchrone motoren.

Belangrijke functie van de S110 is de geïntegreerde basispositioneerder (Epos). Hiermee zijn net zo makkelijk klassieke positioneerfuncties zoals absolute en relatieve verplaatsing met vrij instelbare snelheid en versnelling te realiseren als complexe functies zoals vliegend positioneren en vliegend refereren. De gebruiker kan tot zestien vrij programmeerbare regels opslaan en samenvoegen tot een programma. De verschillende parameters kan hij zelfs tijdens een beweging instellen. De ingebouwde bewaking van posities, sleepafstand en stilstand geeft tijdig eventuele overschrijdingen en storingen aan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen