Een nieuwe tweestrijd

Marc Engels is algemeen directeur van FMTC.

Leestijd: 2 minuten

Open broncodesoftware is een populair onderwerp op menig mechatronicaseminarie. Alles schijnt daarbij te draaien rond besturingssystemen: Windows versus Linux. De praatjes zijn voorspelbaar. De spreker klopt zich een half uur op de borst over zijn moedige beslissing voor de ene of de andere oplossing. De keuze wordt uitgebreid bejubeld en ondersteund met enkele halfslachtige technische argumenten. Ze gaan echter voorbij aan de kern van de zaak: het waarom van een besturingssysteem.

Een besturingssysteem moet taken organiseren en de applicatie afschermen van de onderliggende hardware en het delen van geheugen, communicatie en rekencapaciteit met andere toepassingen. Een besturingssysteem biedt ook flexibiliteit: het vereenvoudigt het overstappen naar een ander hardwareplatform. Daarom is het handig als het besturingssysteem beschikbaar is op een breed gamma aan processoren en communicatie-interfaces. Of dit gerealiseerd wordt door een dominante commerciële speler of via open broncode is slechts bijkomstig.

Menig ingenieur ziet het echter anders. Niets is zo verleidelijk als zich te identificeren met een van de kampen en lekker mee te kakelen in deze tweestrijd. Er wordt daarbij veel tijd verloren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen