Een blik vooruit op twintig jaar pc-gebaseerde besturingstechnologie

Günter Herkommer is hoofdredacteur van Computer & Automation. Dit artikel verscheen eerder in dat Duitse vakblad.

Leestijd: 6 minuten

Beckhoff-topman Hans Beckhoff blikt terug op de afgelopen twintig jaar van op pc gebaseerde besturingstechnologie en kijkt vooruit naar toekomstige ontwikkelingen.

Eind jaren 90 woedde er een heftige discussie in vaktijdschriften: breekt de industriële pc door in de industriële automatisering en is daarmee de klassieke plc op zijn retour? Het eerste gebeurde inderdaad, maar de plc bestaat nog. Hoe zou u de afgelopen twintig jaar aan besturingstechnologie samenvatten?

Hans Beckhoff: ‘Er is veel veranderd in twee decennia. Juist in de automatiseringstechnologie zijn er elk jaar interessante, soms zelfs revolutionaire innovaties, maar de daadwerkelijke impact op de markt wordt doorgaans pas tien jaar later duidelijk. Beckhoff leverde in 1986 de eerste industriële pc, dus we hebben al sinds die tijd op pc gebaseerde besturingstechniek. En al in 1990 kregen we op de Hannover Messe de vraag hoe lang de plc nog zou overleven. Als jonge ingenieur leunde ik achterover en zei: ‘Nog vijf jaar’, destijds voor mij een ongelooflijk lange tijd.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.