Economist: ‘Nederland topklimaat voor IT-bedrijven’

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Nederland is de vijfde beste omgeving ter wereld om IT te bedrijven. Vorig jaar stond het nog op de tiende positie. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van de Economist Intelligence Unit naar de slagkracht van de IT-sector in 66 landen. Belgiƫ komt niet verder dan de achttiende plek. Dat is wel iets hoger dan in 2008, toen het op de tweeƫntwintigste stek eindigde. De Verenigde Staten blijft de nummer een, op afstand gevolgd door Finland (gestegen van 13), Zweden (van 4) en Canada (van 6).

De Economist Intelligence Unit (EIU), het marktonderzoeksbroertje van weekblad The Economist, heeft gekeken naar 26 kwalitatieve en kwantitatieve indicatoren, verdeeld over zes categorieƫn. Nederland doet het vooral goed op het gebied van IT-infrastructuur (onder meer aantal computers en breedbandverbindingen) en de juridische omstandigheden (IP-wetgeving). De beschikbaarheid van informatici is echter matig. Qua zakelijke omgeving (eigendomsbescherming, start-upregelgeving), innovatieklimaat (R&D-uitgaven, geregistreerde patenten door inwoners, licentie-inkomsten) en ondersteuning voor de ontwikkeling van de IT-industrie (bevordering van specifieke technologieƫn en sectoren) eindigt het rond de tiende plek.

Belgiƫ blinkt uit in de wettelijke omkadering. Daar presteert het zelfs beter dan Nederland. Met de beschikbaarheid van informatici en de infrastructuur is het niet goed gesteld. Op zakelijk en R&D-gebied zit het land net achter de top tien. De ondersteuning van de IT-industrie is redelijk, oordelen de onderzoekers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.