Economische vooruitzichten drukken op gereedschapsmachinemarkt

Alexander Pil
21 april 2015

Cecimo, de Europese vereniging van gereedschapsmachinefabrikanten, heeft de voorjaarseditie van de Global Machine Tool Outlook gepubliceerd. In dat door Oxford Economics opgemaakte rapport worden de vooruitzichten voor de wereldwijde gereedschapsmachinemarkt uiteengezet. Als belangrijkste trends met een impact op de gereedschapsmachinemarkt vermeldt het rapport de daling van de olieprijzen, die een positieve impact op de economische groei zou hebben. Daartegenover wordt als negatieve trend de zwakte van de vraag in de groeilanden geplaatst. Onder meer Brazilië en Rusland stagneren, maar in het verslag wordt als belangrijkste evolutie de vertraging van de Chinese investeringen aangehaald.

In de geïndustrialiseerde wereld wordt de export van Japan en de eurozone gestimuleerd door de dalende wisselkoersen van de euro en de yen, maar volgens Oxford Economics blijft voorzichtigheid over de groeivooruitzichten geboden. In de VS is de sterke binnenlandse vraag de drijfveer voor groei, terwijl de exportgroei bemoeilijkt wordt door de sterke dollar. De industriële productie zou dit jaar wereldwijd met 3,2 procent groeien volgens het rapport, met vrijwel geen groei in Europa (0,1 procent) en sterkere groei in Noord- en Zuid-Amerika (2,7 procent) en Azië (4,9 procent). De sterkst groei wordt voorspeld in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Er wordt voor 2015 een groei in de productie van 4,1 procent verwacht (tegenover een verwachte groei van 6,2 procent zes maanden geleden). De zwakkere groeiverwachting is het gevolg van de lagere voorspelde investeringen in de belangrijkste klantensectoren voor de gereedschapsmachineproducenten. Geografisch gezien wordt de sterkste investeringsgroei verwacht in Noord- en Zuid-Amerika (6,1 procent), gevolgd door Azië (5,1 procent) en een achterop hinkend Europa (3,8 procent).

De orders voor gereedschapsmachines lijken ook te vertragen in de sleutelmarkten, in lijn met de verminderde groeivooruitzichten. De consumptie van gereedschapsmachines zou volgens het rapport stijgen met 3,4 procent over 2015, wat een sterke vermindering is tegenover de toename van 7,1 procent die in de herfst van 2014 door Oxford Economics werd voorspeld. Dit reflecteert de verslechterde macro-economische vooruitzichten en de lagere orderinname. De zwakste consumptiegroei wordt verwacht in Europa, terwijl in Azië en vooral Noord- en Zuid-Amerika een sterke groei van de consumptie wordt verwacht.