ECN en Eurotron in zee met Canadian Solar

18 september 2009

Na Solland Solar heeft ECN opnieuw een bedrijf gevonden dat interesse heeft in zijn metal wrap-through-zonnecellen. Canadian Solar, een verticaal geïntegreerde fabrikant van lingots, wafers, cellen en panelen, gaat de technologie toepassen en heeft Eurotron uit Bleskensgraaf gerekruteerd om te assisteren bij de ontwikkeling en productie van de assemblageapparatuur. Eutrotron en ECN werken al enige jaren samen.

MWT-zonnecellen hebben meer lichtabsorberend oppervlak, omdat geleidende stroken aan de voorkant ontbreken. In plaats daarvan wordt de zonnestroom via geleidende aderen in een sneeuwvlokpatroon naar centrale punten geleid en vanaf daar naar de achterkant van de module. MWT zorgt daarnaast voor een hogere mechanische stabiliteit, waardoor dunnere siliciumplakken kunnen worden gebruikt.

Canadian Solar verwacht met ECN‘s MWT-structuur monokristallijnen zonnecellen te produceren met een efficiëntie van 18,5 procent. Voor polykristallijnen exemplaren verwachten de Canadezen een rendement van 16,8 procent. Het bedrijf gaat de technologie echter doorontwikkelen en hoopt op termijn boven de 20 procent uit te komen. Zelfs 25 procent zou in het verschiet liggen.

’Door met ECN te werken, heeft Canadian Solar nu een streepje voor op de concurrentie. Dit bedrijf heeft de financiële slagkracht en wereldwijde schaal en reikwijdte om onze technologie van het laboratorium naar het veld te brengen‘, zegt ECN-voorzitter Ton Hoff. Commercieel directeur Bram Verschoor van Eurotron vult aan: ’Wij voorzien dat dit project het startpunt vormt voor meer initiatieven om modules van achtercontacten te voorzien.‘