ECA bouwt fabriek voor ontmijningsdrones in haven Oostende

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

De Franse robot- en dronespecialist ECA gaat een nieuwe fabriek bouwen in de haven van Oostende. Voor twaalf mijnenjagers van de Belgische en Nederlandse marine zal het bedrijf hier verschillende onbemande systemen produceren, waaronder een onderwaterdrone, een oppervlaktedrone en inspectie- en mijnneutralisatiedrones. De fabriek met een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter moet in 2022 operationeel zijn. De investering voor de bouw en opstart van productie bedraagt ongeveer tien miljoen euro.

In 2019 werd besloten de levering van de twaalf mijnenjagers en de onbemande systemen voor ontmijning op zee toe te vertrouwen aan het Belgium Naval & Robotics-consortium dat bestaat uit ECA en het Franse Naval. Het contract vertegenwoordigt een waarde van bijna twee miljard euro en biedt werk aan een groot aantal Belgische bedrijven als partner of toeleverancier. Het speciaal opgerichte ECA Robotics Belgium zal in de fabriek in Oostende de nieuwe generatie maritieme drones produceren, die naast dit contract ook voor toekomstige export zijn bedoeld.

De onbemande drones vormen de kern van het ‘stand-off’-mijnenbestrijdingsconcept dat Belgium Naval & Robotics realiseert voor de Belgische en Nederlandse marine. Het moederschip en de bemanning blijven hierbij uit de gevarenzone, omdat de onbemande systemen vanaf het moederschip worden bestuurd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.