Ebusco en VDL leveren ruim honderd e-bussen aan Groningen en Drenthe

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Vervoerder Qbuzz heeft ruim 160 volledig elektrische bussen besteld voor het ov in Groningen en Drenthe. Het Deurnese Ebusco levert er zestig, het Eindhovense VDL 43 en het Franse Heuliez 59. Maandag presenteerden Qbuzz en OV-bureau Groningen Drenthe een aantal demobussen van de verschillende leveranciers. Met de order is een kleine honderd miljoen euro gemoeid. Vanaf december, wanneer de bussen gaan rijden, hebben de noordelijke provincies de grootste elektrische busvloot van Europa. Nu valt die eer nog te beurt aan de concessie Amstelland-Meerlanden rond Schiphol.

De zestig bussen van Ebusco gaan het streekvervoer verzorgen in Groningen en Drenthe. VDL levert 43 stadsbussen voor Assen, Emmen en Groningen. De 59 Franse exemplaren zijn bestemd voor het snelle Q-link-busnet dat de stad Groningen verbindt met de omliggende grotere kernen. Daar zet Qbuzz sinds eind 2017 al tien elektrische VDL-voertuigen in.

De Ebusco-bussen hebben een bereik van vierhonderd kilometer. ‘Het is heel bijzonder dat naast de stadslijnen ook in het streekvervoer een flinke vloot elektrische bussen gaat rijden’, vindt de Drentse gedeputeerde Henk Brink. ‘De zestig elektrische streekbussen hebben een zodanig groot batterijpakket dat ze alleen ’s nachts op de stalling hoeven op te laden. Met één zo’n lading kunnen ze de geplande streeklijnen rijden totdat ze ’s avonds weer in de stalling aan de lader gaan.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.