Duurzaamheidsslag carrier structures ASML

René Raaijmakers
Leestijd: 9 minuten

Hittech en Norsk Titanium gaan met 3D-technieken carrier structures voor ASML produceren. De besparingen op energie, tijd en materiaal zijn fors. De investeringen in verspaningsmachines kunnen flink omlaag.

Mike Canario, ceo van Norsk Titanium, is eind augustus in opperbeste, bijna uitgelaten stemming. De Amerikaan is op bezoek bij Hittech Bihca in Winterswijk. Hij en zijn Nederlandse gastheren hebben die dag groen licht gekregen uit Veldhoven: Hittech en Norsk mogen met 3D-technieken carrier structures gaan produceren voor ASML.

In elke waferscanner zitten twee van deze complexe maakstukken. Momenteel frezen ze die bij Hittech Bihca nog uit een blok van 220 kilo massief titanium. Met een combinatie van 3D metaalprinten bij Norsk en nabewerken bij Hittech gaat het materiaalverbruik straks ruim door de helft.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.