Dutch Space test uitklapbare zonnecellen met multibody dynamics

Frank Senteur is freelance journalist.

Leestijd: 8 minuten

Vooral tijdens de start krijgen de zonnepanelen van een satelliet het flink om de oren. Trillingen in combinatie met een extreem hoge geluidsbelasting kunnen een verwoestende uitwerking hebben op de kostbare panelen. Overleeft het systeem de riskante lancering en de rit omhoog, dan is het afwachten of de panelen uiteindelijk wel goed uitklappen. Hoe ontwikkel je zoiets? Hoe test je dat op aarde, waar de omstandigheden totaal anders zijn dan in de ruimte? Bij Dutch Space in Leiden weten ze daar wel raad mee.

Ruimtevaartonderneming Dutch Space in Leiden is een voortzetting van het oude Fokker Aerospace, dat op papier ophield te bestaan toen voor Fokker in 1995 het doek viel. De ruimtevaartpoot ging vrolijk verder onder de naam Dutch Space, met als resultaat dat er momenteel zo‘n 250 medewerkers werken bij het bedrijf dat sinds 2002 onderdeel is van het Astrium-concern. Dutch Space ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en test subsystemen voor satellieten en lanceervoertuigen en is onder meer nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Europese draagraket Ariane 5.

In de omvangrijke cleanroom in Leiden wordt momenteel ook gewerkt aan de European Robotic Arm (Era) die op het Russische deel van het internationale ruimtestation ISS zal komen en nu wordt aangepast voor de lancering met een Russische raket. Deze elf meter lange, uit verschillende secties opgebouwde arm kent zeven vrijheidsgraden en zal als een beweegbare ’wandelende tak‘ aan de buitenkant van het ruimtestation allerlei taken kunnen uitvoeren. Hier op aarde hangt de kwalificatieversie van de arm continu aan staaldraadjes, want vanwege de zwaartekracht zouden de scharnierpunten anders bezwijken onder het gewicht van de arm. Eenmaal in de ruimte is dat voor het flight model natuurlijk anders, want dan is er immers (bijna) geen zwaartekracht en kan de arm vijf ton verplaatsen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.