Duizend man weg door kelderende omzet ASML, R&D-commitment blijft

Leestijd: 2 minuten

ASML schrapt duizend banen om de gevolgen van de stagnerende wereldeconomie op te vangen. Het gaat vooral om mensen met een tijdelijk contract. De komende kwartalen sluit het bedrijf tijdelijk productiefaciliteiten. Eerder vroeg ASML al werktijdverkorting voor 1100 van de zevenduizend werknemers.

Een samenloop van factoren zorgen ervoor dat ASML in buitengewoon zwaar weer terechtkomt. De wereldwijde recessie en crisis op de financiële markten zorgen voor een vermenigvuldigingseffect dat zijn gelijke niet kent in de geschiedenis van de IT-industrie.

De Veldhovense machinefabrikant krijgt minder orders, klanten vragen om uitstel van leningen en chipfabrikanten krijgen bij banken geen geld los om te investeren in technologie. Stapel daarbovenop de crisis op de markt voor geheugenchips – ASML‘s belangrijkste afzetmarkt – en de ramp is compleet. Dat chipfabrikanten niet aan middelen kunnen komen om te investeren in technologie onderscheidt deze crisis van alle vorige. In het verleden was er na een dip ook een redelijk goed voorspelbare opleving. Nu ontbreekt het zicht op verbetering totaal.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.