‘Duitsland reduceert terugleververgoeding met 16 à 17 procent’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Duitse minister voor Economie Rainer Brüderle heeft tegen diverse media gezegd dat de teruglevergoedingen in zijn land met 16 à 17 procent teruggebracht zullen worden. Hij voegde daaraan toe dat dat slecht zijn eigen mening was en nog niet die van de regering, maar insiders en vakmedia gaan ervan uit dat Brüderle zijn zin krijgt. Ook andere nationale en regionale politieke kopstukken  hebben zich voorstander getoond van een reductie, die tot op heden formeel slechts de status van gerucht had.

Binnen het Duitse terugleververgoedingssysteem moet de consument opdraaien voor het verschil in prijs tussen conventionele en groene stroom, die elektriciteitsbedrijven verplicht moeten afnemen tegen een vastgestelde prijs die garandeert dat de groene investering aantrekkelijk is. Bij zonnestroom is het prijsverschil het grootst van alle duurzame energiebronnen, al zakt de prijs al jaren gestaag. Een aanpassing is daarom op zijn plaats, vindt de Duitse regering, omdat burgers niet moeten opdraaien voor hoge winsten van bedrijven en particulieren die van de regeling gebruikmaken. Ze vreest bovendien een explosieve toename van aanspraak op het systeem als kosten laag en vergoedingen hoog blijven.

De industrie zag zo‘n explosie wel zitten, maar daar steekt de overheid een stokje voor. Ze wil zonnecelfabrikanten bovendien stimuleren om te blijven innoveren. Een al te stevige subsidie staat dat in de weg, zei Milieu-minister Norbert Rüttgen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.