Duitsland en Nederland zetten eerste stap naar gezamenlijk Fieldlab
Om de innovatieve kracht van landen als China en de Verenigde Staten bij te kunnen benen, moet het mkb in Nederland ook een stap gaan maken. Door de samenwerking met Duitsland op te zoeken kan gezamenlijk worden gewerkt aan digitale innovaties. Waar Nederland Noord-Brabant als slimme regio heeft, staat de staat Baden-Württemberg in Duitsland bekend om zijn ingenieurs. Tijdens het jubileum van Allianz Industrie 4.0 in Baden-Württemberg werd aangekondigd dat beide regio’s een Duits-Nederlands Fieldlab gaan oprichten.

‘Alhoewel er de afgelopen vijf jaar veel is bereikt, werd tijdens de vergadering ook duidelijk dat we nu écht onze mouwen moeten opstropen’, aldus Smart Industry-ambassadeur Peter van Harten. Andere landen lopen wat betreft de productiviteitsgroei voor op Nederland, terwijl Nederlandse ondernemers worstelen met de implementatie van Smart Industry in het productieproces. Om deze landen bij te houden, is volgens Van Harten een minimale groei van 4 tot 5 procent nodig. De jaarlijkse productiviteitsgroei is momenteel 1 procent.
Inzet Digital Twin
Om de volgende stap in productiviteit te zetten, is het gebruik van een Digital Twin volgens Van Harten een uitkomst. ‘Hiermee kunnen fouten in het productieproces op een eerder moment worden voorkomen, waardoor er nauwkeuriger en efficiënter kan worden gewerkt. Flexibiliteit wordt steeds belangrijker, aangezien klanten steeds specifiekere wensen hebben.’ Het probleem is dat Digital Twins voor de gemiddelde mkb’er nog onbereikbaar zijn. ‘Je hebt niet alleen veel kennis nodig om te begrijpen hoe je je fabriek kunt digitaliseren, maar capaciteit en geld spelen ook een rol’, aldus Van Harten.
Om dit probleem op te lossen, worden in Nederland steeds meer Fieldlabs opgezet. Hier werken mkb’ers, kennisinstellingen en fabrikanten samen aan innovaties onder een dak. ‘Omgaan met problemen vereist extreme openheid en nauwe samenwerking. De successen in Nederland willen we nu over de grens in Duitsland implementeren’, zegt Van Harten.
Oprichting Duits-Nederlands virtueel Fieldlab
In Baden-Württemberg en Noord-Brabant is afgesproken om gezamenlijk een Duits-Nederlands virtueel Fieldlab op te zetten. In de komende maanden zullen de deelnemers uit beide regio’s met elkaar om tafel gaan. In het virtuele Fieldlab werken beide landen aan het produceren van een 80-90 procent ‘digitaal off-the-shelf product’. Een mkb’er moet het van de plank halen en met weinig moeite kunnen implementeren. Dit is mogelijk omdat het al is getest in het Fieldlab.
Volgens Van Harten gaat het Duits-Nederlandse Fieldlab iets speciaals worden, omdat het kennis en ervaringen uit beide landen samenbrengt. ‘We zullen elkaar aanvullen. De industriële kennis van de automotive-industrie in Baden-Württemberg op het gebied van digitale tweelingen wordt gecombineerd met de Nederlandse industriële kennis in de gezamenlijke ontwikkeling en productie van een product. Het Europese cloudproject Gaia-X kan hier ook een rol spelen. Er moet immers veel informatie worden uitgewisseld tussen de verschillende deelnemers.’