Duitsers positief over Nederland, techniek onbekend

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Open, pragmatisch, flexibel en liberaal, dat zijn de kernbegrippen waar Nederland in Duitsland om bekendstaat. Nederland wordt gezien als partner waar het goed mee samenwerken is en als succesvolle handelsnatie. De bekendste economische sectoren zijn landbouw en watermanagement.

Tegelijkertijd komt naar voren dat de Nederlandse expertise op andere terreinen zoals wetenschap en technologie minder bekend is in Duitsland. Nederlandse topprestaties op het gebied van innovatie zoals in de IT of de medische technologie staan nog niet op het Duitse netvlies. Automatisering en machinebouw zijn branches die onze oosterburen het minst met Nederland in verband brengen. Daarnaast kennen maar weinig Duitsers de namen van Nederlandse bedrijven en vinden ze Nederland niet goed zichtbaar op belangrijke beurzen.

Dit zijn enkele opmerkelijke uitkomsten van een reputatieonderzoek dat in de eerste helft van dit jaar is uitgevoerd in het zuiden van Duitsland, Noordrijn-Westfalen en in Berlijn in opdracht van de Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onderzoeksbureau GIM uit Heidelberg heeft hiervoor meer dan zeventig beslissers uit bedrijfsleven, wetenschap, bestuur en politiek geïnterviewd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.