Duitse machinebouwers gaan Ghanese IT’ers op afstand inschakelen

René Raaijmakers
14 maart

De Duitse vereniging voor machine- en installatiebouw VDMA gaat samenwerken met Ghanese universiteiten om IT-expertise voor haar leden in te schakelen. De Ghanese onderwijsinstellingen gaan daarvoor hun studenten en alumni benaderen. Het is de bedoeling dat ze op afstand vanuit Ghana gaan werken.

Bovenaan het verlanglijstje van ruim tweederde van de leidinggevenden in de Duitse machinebouw staan IT-architecten, datawetenschappers en cloudspecialisten, stelt Jörg Friedrich, hoofd onderwijs bij de VDMA. Eind vorig jaar meldde bijna drie kwart (73 procent) van de bedrijven fundamentele personeelstekorten, met bijna 140.000 onvervulde vacatures voor IT-personeel in Duitsland. Tegelijkertijd neemt de behoefte op dat gebied juist toe.

‘Er zijn in Afrika veel informatici met een universitair diploma’, zegt Christoph Herr van de VDMA-afdeling Informatica over het proefproject. ‘We zullen in eerste instantie starten op het gebied van softwareontwikkeling, bijvoorbeeld met Java- en Pythonontwikkelaars. Daarnaast wil de vereniging ook cloudarchitecten en data-scientists kunnen plaatsen. De vereniging gaat van start met proefprojecten om het concept en de processen te optimaliseren en hoopt daarna de inzet van Ghanese IT’ers geleidelijk te kunnen opvoeren.

Er wordt een commissie opgericht met Duitse en Ghanese deskundigen om de vaardigheden en profielen tussen Ghana en Duitsland te kunnen vergelijken en een hoge kwaliteit van matching te bereiken.

Het hoger onderwijs in Ghana bereidt zich fors uit. In totaal zijn er 205 universiteiten, hogescholen en andere instellingen (cijfer juni 2019) die door de National Accreditation Board van Ghana zijn erkend. Dat is meer dan een dertigvoudige toename in twintig jaar tijd. De studentenaantallen in Ghana namen met dezelfde cijfers toe. Tussen 1994 en 2016 stegen die van ruim 20 duizend naar bijna 420 duizend. ‘Zij vinden echter vaak geen baan op de lokale arbeidsmarkt. Met ons project willen we beide partijen bij elkaar brengen’, aldus Herr. ‘We starten dit samenwerkingsproject in Ghana, omdat het democratische land een stabiel anker is in West-Afrika.’

De Amerikaanse International Trade Administration, een organisatie die de VS-export wil promoten, schatte vorig jaar dat Ghana’s ict-sector in 2030 zal zijn vervijfvoudigd, van 1 miljard dollar nu, naar 5 miljard over zeven jaar.

Herr wijst erop dat de service alleen toegankelijk is voor de 3.500 leden die in Duitsland en Europa bij de VDMA zijn aangesloten. Deze bedrijven bieden in totaal werk aan ongeveer 3 miljoen mensen in de 27 EU-landen, waarvan 1,2 miljoen in Duitsland. In de Europese Unie vertegenwoordigt de VDMA een omzetvolume van zo’n 770 miljard euro.