Duitse machinebouw nog niet uit dal

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Machinebouwers uit Duitsland hebben de weg naar boven nog niet gevonden. In hun orderboeken stonden in maart 4 procent minder bestellingen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er zijn 15 procent minder binnenlandse opdrachten maar wel een procent meer buitenlandse. Dat meldt branchevereniging VDMA. Als je de cijfers op kwartaalbasis bekijkt – waardoor je iets minder gevoelig bent voor kortetermijnschommelingen – is dezelfde trend zichtbaar. Over de hele linie genomen bedraagt de daling 2 procent. Vanuit Duitsland zelf daalde het aantal bestellingen met 7 procent, terwijl de buitenlandse opdrachten stagneerden.

’Op de buitenlandse markt konden we alleen door de grote investeerders van buiten de eurozone een terugloop vermijden‘, zegt VDMA‘s hoofdeconoom Ralph Wiechers. ’Al met al tonen de cijfers aan dat er een wijdverbreide onzekerheid heerst over de economische ontwikkelingen. Het ontbreekt simpelweg aan een effectieve impuls waardoor de wereldeconomie weer aantrekt.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.