Duitse machinebouw heeft vertrouwen in post-coronatijdperk

Jessica Vermeer
29 juni 2020

De Duitse machinebouwsector verwacht op de middellange termijn terug te keren naar het nominale verkoopniveau van 2019. Dat meldt brancheorganisatie VDMA in zijn zesde flash-onderzoek over de coronapandemie, waaraan 658 bedrijven deelnamen.

Foto: VDMA

De meerderheid van de VDMA-bedrijven (80 procent) verwacht uiterlijk in 2022 op het nominale verkoopniveau van 2019 terug te zijn. 40 procent van de bedrijven met een jaarlijkse verkoop van minder dan 250 miljoen euro verwacht dat niveau al in 2021 te halen. De grotere bedrijven zijn sceptischer – slechts 22 procent van de bedrijven met een jaarlijkse verkoop van 500 miljoen euro heeft hetzelfde vertrouwen.

70 procent van de ondervraagde besluitnemers ziet toenemende prijsconcurrentie als grote uitdaging voor de toekomst. Meer dan de helft ziet toenemende buitenlandse handelsbelemmeringen en marktfragmentatie als blijvende problemen.

De situatie omtrent de orderportefeuilles blijft voorlopig gespannen. 40 procent van de bedrijven meldt merkbaar of ernstig verlies of annulering van orders. Ruim 20 procent verwacht dat de vraag de komende drie maanden zal afnemen. Meer dan 80 procent van de bedrijven voert uitgebreide capaciteitsaanpassingen door. Ongeveer twee derde van de bedrijven maakt gebruik van werktijdverkorting.

De positieve ontwikkelingen in alle toeleverketens en andere verstoringen zijn bemoedigend, aldus VDMA-hoofdeconoom Ralph Wiechers. ‘Op bijna alle punten meldden de ondervraagden minder verstoringen. Na de openstelling van de grenzen kan een verdere versoepeling van de situatie worden verwacht.’