Duitse industrie beleeft recordstijging, crisis niet voorbij

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Duitse industriële bestellingen kenden een sterke comeback en stegen in mei met 10,4 procent op maandbasis, van -26,2 procent in april. Dat meldt ING. Na twee dramatische maanden is de stijging de grootste maandelijkse stijging ooit. De groei werd veroorzaakt door zowel de binnenlandse (+12,3 procent maand-op-maand) als de buitenlandse (+8,8 procent) vraag. Waar nieuwe orders uit andere landen binnen de eurozone met meer dan 20 procent stegen, groeide de vraag buiten de eurozone slechts met 2 procent. Dit laatste laat zien dat de crisis nog lang niet voorbij is.

Eenzelfde trend is te zien in de industriële productie in Duitsland. Die steeg in mei maand-op-maand weliswaar met 7,8 procent, maar dat is slechts een doekje voor het bloeden als je bedenkt dat de daling in maart en april ruim boven de 30 procent lag. De industriële productie ligt nog altijd meer dan 20 procent onder het niveau van februari. In de auto-industrie is de productie zelfs gehalveerd.

De Duitse cijfers laten een patroon zien dat we de komende weken en maanden vaker zullen tegenkomen, aldus ING. Het opheffen van de lockdownmaatregelen heeft tot V-vormige pieken in activiteit geleid, maar de terugkeer naar het niveau van voor de crisis zal niet gemakkelijk zijn. Er zijn meer dan een of twee pieken nodig om de economie weer terug te brengen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen